Pilot Klimaatbestendige geveltuin

Projectnaam/beheersmaatregel:
Pilot Klimaatbestendige geveltuin

Locatie:
Van Aerssenlaan

Initiatiefnemer(s)/Terreinbeheerder(s):
Bewoners ism gemeente

Status:
Idee


Omschrijving

Het gaat om een pilot met een klimaatbestendige geveltuin waarbij drie jaar lang wordt onderzocht hoe de beplanting en de biodiversiteit zich ontwikkelt. Bij de aanleg worden zowel inheemse als uitheemse planten gebruikt. De enige waterbron is regenwater afkomstig van afgekoppelde regenpijpen van balkon boven de tuin. Hittebestendigheid is dus een belangrijke voorwaarde van elke plant die hier wordt toegepast. Maar ook, hoeveel waarde heeft een plant voor insecten, wilde bijen, honingbijen , zweefvliegen en vlinders?

Door vanaf het begin te monitoren kan worden vastgesteld welke planten het zelfstandig redden, en welke niet. En welke planten de meeste bestuivende insecten trekken en welke minder. Door kennis te bundelen van de Botanische Tuin van Diergaarde Blijdorp en Stadskwekerij De Kas en te koppelen aan wetenschappelijk onderzoek van WUR en/of EIS ontstaat een project uitgevoerd in de wijk, openbaar voor iedereen, waar de gehele stad iets aan heeft.

Niet in de laatste plaats ook de gemeente Rotterdam zelf; door dit onderzoek kan gericht een advieslijst worden opgesteld die zij zelf als inrichters van de buitenruimte ook kunnen gebruiken. Deze lijst van robuuste plantsoorten die tegelijkertijd oog heeft voor de rol bij bestuivende insecten, is er nog niet.

Het idee is dat Diergaarde Blijdorp samen met Stadskwekerij De Kas het ontwerp voor de tuin maakt. Van de gemeente Rotterdam wordt gevraagd om een kabels en leidingenonderzoek en ontheffing van de maximaal anderhalve stoeptegel regel. Met de Bijenhelpdesk van de WUR en Lodewijk Hoekstra van het tv-programma Lodewijks Groene Geluk worden gesprekken gevoerd om te kijken wat hun deelname aan dit project bij kan dragen.

Park De Twee Heuvels Pilot Mozaiekbeheer
© 1000 stapstenen voor de Bij - 2020
Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland